Cainii ma iubesc si cei mai multi reactioneza ca niste fiinte echilibrate  dar unii cu istorii sumbre sau nefericite  ma latra intens si dur,  apoi ratele care plutesc pe lac sau se odihnesc pe mal iubite de cei mai multi oameni au si ele reactii foarte  interpretabile.

Am facut un experiment cu ratele salbatice ca o verificare a reactiilor multiple pe care le-am primit de la caini in oras sau pe munte. M-am apropiat  discret si cat mai putin agresiv de cateva grupuri de rate. Erau 4 rate,2 cupluri m-am apropiat la 5-6m de ele, doua dintre ele au plecat cand am ajuns la  10-12m dar 2 au ramas calme total. Dupa doua priviri relaxate si-au bagat cocul in pene si motaiau.
 Caprele negre intalnite in drumul de la cabana Rai catre varful Botev impreuna cu Vladimir au rupt-o la fuga cel putin 1km la vale spre  adapostul padurii. Imediat am intuit ca acolo se braconeaza  frecvent si intens. Caprele negre intalnite in Carpati au reactii calme total diferite de bietele capre negre intalnite in masivul Balkan central. In noaptea in care am coborat de la cabana Rai catre Kalofer pe platoul lung de la iesirea din munti am fost acompaniat de impuscaturi repetate la intersale de cateva minute timp de vreo 2 ore.
Nu intamplator pe acel platou arid cu copaci la limita supravietuirii luminaind din cand in cand padurea am primit un tipat intens de avertizare de la un cerb deranjat de lumina puternica a frontalei. A repetat acel sunet intens care imi spunea sa ma indepartez.Am primit  inca o confirmare ca acolo animalele sunt impuscate masiv mai ales in padure dar braconierii urca frecvent si in golul alpin dupa capre negre.
 Oglindirile si faptele  din Univers le putem interpreta in multiple  sensuri pe care le creditam ca adevaruri.