Cand mergi pe munte orice amanunt al echipamentului conteaza : bocancii nepotriviti iti fac bataturi, rani sau iti pot distruge gleznele, rucsacul dedicat unei calatorii mai lungi poate face diferenta intre placere si tortura daca crezi ca numarul kilogramelor carate este un act de bravura . Vor suferii inutil coloana,umerii, soldurile ,gleznele toate supuse unui efort inutil de forte induse de un echipament prea greu care se aduna din toate cate putin : rucsac ,sac de dormit, cort si hainele are compun echipamentul pentru o expeditie lunga geaca care rezista la poaie, vant si frig , fleece, underwear ,ciorapi tehnici. La care se mai adauga ca obligatorii pentru supravietuire telefonul mobil si cu functie de aparat foto, optional sau nu aparat foto, acumulator extern pentru mobil si frontala cu incarcare USB si inca o frontala de rezerva.
Echipamentul este o resursa modelabila in functie de locul, timpul, specificul anotimpului si lungimea traseului in care urmeza sa mergem in natura. Variatia nu este in nici un caz liniara sau exponentila . Underwear si ciorapii se pot spala dupa preferinte si necesitati la cateva zile cu avantajul lanii care nu miroase dupa multe zile de purtare si care are o superioritate evidenta si dovedita in fata altor fibre naturale sau sintetice. Niste manusi care sa fie o protectie impotriva frigului din zile extreme din vara sau inceput de toamana cat mai usoare le vad obligatorii. Am ales unele subtiri din polartec care s-au dovedit utile in diminetile sau noptile cu temperaturi negative. Parazapezile nu le-am folosit decat pe zapada si nu intentionez sa le car decat pe zapada care sa le justifice, sunt doar un balast suplimentar vara sau in lipsa zapezii. Multi le recomanda ca metoda de aparare impotriva pericolelor din iarba, sa nu te uzi pe picioare in roua diminetii, sa te apere de insecte sau serpi, este si asta o perspectiva…….
O trusa medicala minimalista care sa contina pansamente pentru bataturi, ceva tablete pentru cazuri extreme si o bricheta. Restul sunt suplimentare si optionale in viziunea mea. Am exclus orice de incalzit si gatit si chiar un cutit ,,adevarat,, pe care nu il vad util (am o lama la un multitool Victorinox mic care contine si unghiera, forfecuta, pila ).
Mai adug un minim de sapun eco cu care sa ma spal pe mine si lenjeria si ciorapii,si un prosop cat mai mic si usor. Crema UV si o cantitate mica de propolis buna pentru tratat mici rani si zgarieturi mai profunde.
Pentru un suport natural in care sa fie introduse si bratele in ajutorul corpului intervin si betele de trekking care se folosesc in cele mai multe situatii si mai rar sunt prinse pe rucsac in zonele tehnice unele mainile trebuiesc sa ajute la catarare. Am unele bune din aluminiu de vreo 560g pe care nu vreu sa le schimb,nu am reusit sa le rup nici in momente dure in care credeam ca se vor face bucati.
Cam aici se termina lista mea pentru un echipament de expeditie pe care incerc sa o modific in minus in continuare. Momentan am mai adaugat un acumulator extern A+ 5000mAh (115g) si ma gandesc daca voi mai achizitiona un aparat foto compact care va cantarii cel putin 300g ceea ce nu ma incanta deloc. Multe din pozle de pe blog sunt facute cu Xiaomi Redmi 4x si sunt bune pentru acest format , imi lipseste posibilitatea de zoom dar raportat la greutatea telefonului sunt excelente (claritate, culori,deschidere) .
Toate aceste selectii elaborate au ca unic scop o liberate cat mai mare prin care poti sa descoperi mergand singur cum este mintea ta si cine esti in zilele in care poti sa fi complet autonom in necunoscut si cu provocari mereu vii in jur .
Cand am reinceput sa merg frecvent pe munte am incercat sa o fac la un nivel la care sa ma bucur de fiecare clipa si sa uit total de echipament ,si orice achizitie sa fie una definitiva fara nici o umbra de regret sau care sa duca la o noua achizitie. Asta inseamna mult studiu inainte si o balansare a tuturor calitatilor incat acel obiect sa fie cat mai usor, ergonimic, fiabil si versatil intr-o viziune minimalista. Pentru ca lumea produselor outdoor este o lume in sine cum spune un prieten este cazul sa ai criterii solide si rabdare a studiului incat sa alegi un lucru care sa nu te dezamageasca dupa primele zile in natura.
O ordine logica mi-ar impune sa scriu mai intai despre incaltaminte, rucsaci, saci de dormit, corturi, izopren si imbracaminte specializata pentru mersul pe munte. Le voi aborda pe toate dar intr-o alta ordine pentru acum mi se pare mai importanta o abordare ecologist-minimalista asupra echipamentului in care existe cat mai putina risipa si tendinte de a cumpara echipament inutil. Evident ca voi recomanda orice lucru versatil in acest puzzle care compune echipamentul dar in cele mai multe cazuri nu exista un bocanc sau un sac de dormit bun pentru toate cele 4 anotimpuri. Exista totusi parti din echipament versatile si care sunt valabile oriunde si oricand: haine underwear, fleece,ciorapi, geci,corturi sau frontale bune atat vara cat si iarna.
Recent Comments