Coruptia actualelor sisteme politice, confruntarile ideologice  intre nationalistii traditionalisti si sistemele liberale la nivel global arata ca in acest moment omenirea este la fel de putin pregatita ca imperiul maya sau cel roman  sa faca fata unor  schimbari climatice doar moderate ca manifestari.

Pentru ca liderii actuali dar nici oamenii obisnuit nu inteleg ca singura sansa insemana schimbarea atitudinii politice si a celei fata de mediu prin politici clare, radicale si urgente.

Ideologia dughinista ortodox-nationalista vinde o trista fictiune medievala in poleiala moderna mizand pe reactiile de frica in fata modernitatii si sentimente nerealiste   in fata provocarilor reale.

Societatile liberale isi vad de tintele lor de creste  dictate de corporatii, consumatorii devin si mai voraci, turismul a devenit de ceva timp o miscarea unor mase care se agita stupid generaind o uriasa poluare si agresarea mediului si comunitatilor locale. Viata de zi cu zi a omului alb ,,civilizat,, continua imperturbabila ca si cum nu ar avea nici un impact asupra modificarilor climatice.

La nivel global toti liderile isi traiesc inconstienta  golanul Trump a scos USA din acordul climatic de la Paris, China is vede de ratele de crestere functionind fara standarde de poluare.  Celelalte tari emergente ca India, Brazilia , Mexic  nu  au   nici o viziune sau  politici de dezvoltare sau ecologie.

Ambele ideologii isi traiesc propriile fictiuni care nu ofera solutii reale viitoarele crize  generate de schimbarile climatice. Daca acum UE  se clatina social generaind dispute ideologice  de la 1 milion de emigranti cum vor fi capabile sa ofere solutii mature si viabile unor emigrari in mase de zeci de ori mai mari ale unor populatii nevoite sa parasesca teritorii afectate de secete prelungite , scaderi ale temperaturilor mixate su scaderi ale precipitatiilor sau cresterea  cantitatilor de precipitatii care vor afecta productiile locale de alimente ?