OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In unele cazuri eroismul ascezei se masoara in acte de penitența corporală din categoria misticului eliberator la fel cum fac si calugarii zen care socheza prin gesturile lor pe cei neinițiati sau impresionabili. Unul din testele de tărie a credintei si fortificarii spirituale masoara rezistența de a schimba chiloții cât mai mult timp posibil. Am observat ca intodeauna chiloții erau albi, o marturie pura in care intensitatea culorii si mărimea petelor obtinute prin nevoință sunt indicatorii obiectivi ai purificarii spirituale si ai detasarii de trup
Nu-i vorba de vreo sectă mistica din Rusia indepartată sau orient, sunt foști si actuali călugări urbani locali cu diploma in matematică , experti in tehnologie si sufletul cufundat in absolut. Când ținta unica a mintii este salvarea sufletului, corpul devine campul de luptă al minții la limita absurdului si grotescului. Nu-i nimic teoretic sau fictiune, sunt exemple vii si personale, urmele materiale ale razboiului nevazut care se dă în mintile posedate de credință.
Unul din eroii acestui ritual m-a abandonat in dușul unei marine din Istanbul unde isi ținea barcuța. M-a privit cu ochi acuzatori, străini si goi pentru ca mă spal prea des și pofticios si a plecat cu pași marțiali. Am continuat sa mă bucur de ambianța si de jetul de apa caldă ce curăța plăcut secretile corpului amestecate cu praful orasului.
Religia nu-i o beție doar pentru saraci, sarac cu duhul poate fi si unul care se crede elită spirituală și care isi admiră narcisic si evalvios duhoarea din chiloți.